Passa al contingut principal

Panellets (also english post below!)


Divendres 2 d'Octubre i fent el pont de "Tots Sants" i calumniant els que ens volen imposar el puto "Halloween" dels collons. Que si, que anar de coses que "fan por" és molt "diver", però resulta que jo això ho faig al festival de Sitges amb el "Zombie walk", no ara. Ara és temps de panellets!

Si sou dels que compreu els panellets a una pastisseria (a part de demostrar que teniu la cartera gruixuda) u preguntareu: com coi es fan els panellets? O si no us ho heu preguntat mai, la vostra pregunta serà: què collons són els panellets?

Bé, per fer via, us faré un "copiar i enganxar" de la definició de la Viquipèdia que considero més que acceptable:

Els panellets són uns pastissos petits, i de diverses formes, fets a base de massapà i altres ingredients que els donen un sabor i aroma característics. Són les postres típiques de la diada de Tots Sants a Catalunya, Eivissa i al País Valencià, juntament amb les castanyes, els moniatos o el vi dolç (típicament moscatell, mistela, vi de missa, vi ranci o vi dolç de Banyuls). Cal situar l'origen dels panellets al segle XVIII, quan tenien un caràcter sacramental.

La base més característica dels panellets és una barreja d'ametlles crues mòltes, sucre i clara d'ou batuda a punt de neu. Sovint, i perquè sigui més econòmic, s'hi afegeixen patates bullides (o moniatos bullits). Tots els tipus es couen al forn. Els més populars són els panellets de pinyons que estan fets de la base del panellet arrebossada de pinyons i envernissats de clara d'ou.

Doncs au, ja ho teniu! Què espereu a menjar-ne?


 The most common way to present the "panellets" on the table.



Today is 2th October, and due is “holiday” in my city, I’m going to try a translation for those foreigners in the blog that are celebrating the Halloween and knocking doors for sweets: Yesterday, and during the next 3-4 days, it’s typical and common to eat “Panellets” (marzipan). You normally eat them after lunch or dinner, but you can eat them anytime, of course. 

The “panellet” is a small cake made of marzipan and has different shapes, the most common one is rounded. They are the typical dessert for the All Saints Day in Catalonia, Ibiza and Valencia, along with chestnuts, sweet potatoes or sweet wine (typically muscatel, “cava” (a catalan sparkling wine), mellow wine or sweet wine from Banyuls). The origin of the “panallets” is at the eighteenth century, when they had a sacramental character. 

The most characteristic base is a mixture of ground almonds, sugar and egg whites beaten until stiff, often, to make it cheaper, we add some boiled potatoes (or boiled sweet potatoes). The most popular is the one varnished with pine nuts and afterwards with egg (to shine them).

You can find a lot of recipes on the web just typing “panellets”, but I put some here and here, they say “small Spanish sweets”, but trust me, if you pretend to eat them in Madrid... you would need a lot of "good luck"!

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Caramels farcits de mel Woogie

Tornem a parlar de caramels de mel. Un clàssic al bloc, com sabeu, després de parlar dels farcits de Gerio (el gran i el petit ), els que importa Arcor sota el nom de Misky , els francesos de Culture Miel ara tocaria una versió de l'est. El caramel farcit italià ve embolicat en doble llaç, i d'un color molt clar. Vistós i elegant amb la informació mínima que s'exigeix a un producte d'aquestes característiques: Honey filled . Un filled que, de tots els que hi ha a la bossa de 225 grams, pocs compleixen el que considero un bon farcit. D'haver-n'hi, n'hi ha, tot s'ha de dir, però no suficient per repetir o recomanar-vos-el. Crec que he comentat alternatives al bloc que poden estar més a l'altura d'un caramel de mel. Llàstima, perquè us ho dic amb sinceritat, la presentació d'aquests caramels és per treure's el barret. Woogie , és una marca de la distribuïdora austríaca Gunz . Només cal veure la seva web per veure

Energy Pop de Cerdán

Ja fa molt de temps d'això, alguns potser no coneixíeu el blog encara, però Cerdán és una empresa de caramel amb pal, tipus chupa chups amb molta trajectória. Ho vaig comentar amb un xupa molt famós, el Conde Dracula , que porta xiclet a l'interior i avui, tocarà una novetat peculiar. No és peculiar el concepte energy , ni les versions de la cafeïna amb taurina que han tret empreses de dolços després del boom Red Bull, però si que ho és, dins del sector, tenir un xupa focalitzat només a aquest valor afegit. Amb un parell de cerques a internet, l'he pogut veure al costat de l' Hèctor Barberà , pilot de Moto GP . El sabor és acceptable, m'agrada el toc d'acidesa que  porta i el ginseng que hi han afegit. Comparant la Red Bull amb el xupa, amb el mateix gramatge, ens dona un producte ideal per aguantar un dijous universitari, una festa... o un matí tortuós de feina.

Palitos Oka Loka

Al desembre de l'any passat parlava de la colombiana Super i el seu Magic Mix , un sobre d'aquests que pal per anar llepant i fer servir com a eina per menjar la pols que hi ha al fons. Segur que n'heu vist perquè durant uns quants anys va ser molt popular i segur que ara també n'hi deu haver a les botigues. Que recordi ara mateix, l'última vegada que en vaig comprar tenia un peu com a caramel per enganxar-hi la pols. Molt curiós i higiènic, hehehe. Però si això de convertir-vos en un os formiguer no és el que busqueu, els de Super també tenen uns Palitos que són uns fantàstics i innovadors fideus de colors de poc més d'un centímetre en cinc sabors diferents que són gaire clars, menys el groc que és llimona... la resta crec que són sabors sud americans, tipus guaiaba , mango , etc. De nou, crec que l'envàs, la tipografia grafitera de la marca Oka Loka i la composició dels elements queda totalment relacionat amb el públic juvenil a qui va dirigit.