Passa al contingut principal

Nougat Vital

Torró d'Agramunt. Foto: Xixona Maite Mira

Avui parlarem d’un producte que aquí ja coneixem molt, el torró. Originari de les cultures mediterrànies i d’origen difús. Les teories més creïbles apunten l’origen àrab (sobretot per l’ampli ús de l’ametlla que tenen des de generacions passades).

Cal puntualitzar unes coses que he llegit de la Viquipèdia, força importants per entendre el producte d’avui: No s'ha de confondre el torró dit "fort" (en castellà, duro), com el d'Alacant, Agramunt, Perpinyà o Xerta, amb productes similars però diferents, com el guirlatxe (fruits secs sencers units per una capa de caramel dur) o per altres de la mateixa família i potser d'origen comú, com l'àrab halva, que es pot menjar amb cullera, o l'occità nogat (en francès, nougat), que no és tan tou com l'halva però no és gens dur, i conté una proporció de fruits secs molt inferior al torró.

El logo té un rotllo "empresa càrnica". Potser només ho veig jo que estic envoltat de carnisseries.

El nogat Vital em va sorprendre pels ulls, un torronet tou (no vaig caure amb el nogat fins més endavant) i per aquest embolcall tan simple però efectiu. Estovalles de masia de pagès per un producte tradicional com el torró? Que gran! Sempre li dóna un toc prèmium… sempre i quan no siguis una empresa d’aviació com Volotea (que llavors queda com el cul). El Nogat, és bo, el consideraria dels millors que he provat… però sempre seré més partidari a un torró d’Agramunt com els Vicens, que una variant "estovada" del torró.



El 1923, Vital Gormez, jueu i fill d’una saga familiar dedicada als dolços i confits de Constantinoble (avui Istanbul) marxa a descobrir els secrets de les ametlles en la Mediterrània. El viatge, el va portar a Montélimar i el seu nougat, a Alacant amb el torró i la xixona i Verona amb el torrone de mel o de festucs. El seu pelegrinatge gastronòmic va acabar el 1926 al poble de Ghent, on va trobar la seva parella sentimental Elsa Soens i va començar a treballar “en serio” en la fabricació d’alló que havia anat aprenent al llarg de la seva vida: torrons, nogats i derivats.

Interior de la fàbrica Vital a Nevele (Bèlgica)

Un dels reptes de Vital, i que ja hem comentat vàries vegades en aquest mateix blog, és que els paladars nord i sud d’Europa són molt diferents. Vital ho sabia i havia de trobar una manera de fer pasta de nogat una mica més tova que l’habitual i amb tocs de vainilla. La parella Gormez van evolucionar la fórmula i ampliar els sabors i formules per arribar el que és avui dia: una gran empresa, ara ubicada a Nevele i portada per la tercera generació familiar dels Gormez i amb molts premis a l’esquena, entre els quals destaco l’Internacional d’Alimentació de Barcelona del 1986.

Torró de pinya colada de Vicens amb l'Àngel Velasco i Albert Adrià. Foto Blog Vicens

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Caramels farcits de mel Woogie

Tornem a parlar de caramels de mel. Un clàssic al bloc, com sabeu, després de parlar dels farcits de Gerio (el gran i el petit ), els que importa Arcor sota el nom de Misky , els francesos de Culture Miel ara tocaria una versió de l'est. El caramel farcit italià ve embolicat en doble llaç, i d'un color molt clar. Vistós i elegant amb la informació mínima que s'exigeix a un producte d'aquestes característiques: Honey filled . Un filled que, de tots els que hi ha a la bossa de 225 grams, pocs compleixen el que considero un bon farcit. D'haver-n'hi, n'hi ha, tot s'ha de dir, però no suficient per repetir o recomanar-vos-el. Crec que he comentat alternatives al bloc que poden estar més a l'altura d'un caramel de mel. Llàstima, perquè us ho dic amb sinceritat, la presentació d'aquests caramels és per treure's el barret. Woogie , és una marca de la distribuïdora austríaca Gunz . Només cal veure la seva web per veure

Energy Pop de Cerdán

Ja fa molt de temps d'això, alguns potser no coneixíeu el blog encara, però Cerdán és una empresa de caramel amb pal, tipus chupa chups amb molta trajectória. Ho vaig comentar amb un xupa molt famós, el Conde Dracula , que porta xiclet a l'interior i avui, tocarà una novetat peculiar. No és peculiar el concepte energy , ni les versions de la cafeïna amb taurina que han tret empreses de dolços després del boom Red Bull, però si que ho és, dins del sector, tenir un xupa focalitzat només a aquest valor afegit. Amb un parell de cerques a internet, l'he pogut veure al costat de l' Hèctor Barberà , pilot de Moto GP . El sabor és acceptable, m'agrada el toc d'acidesa que  porta i el ginseng que hi han afegit. Comparant la Red Bull amb el xupa, amb el mateix gramatge, ens dona un producte ideal per aguantar un dijous universitari, una festa... o un matí tortuós de feina.

ISM 2014

Hola! Sant tornem-hi, un altra actualització del bloc amb moltes imatges, de ja fa quasi un mes... la fira ISM de Köln (Colònia, Alamània). Aquest any, siguen més previsor que l' any passat , vaig visitar la fira amb dos dies, molt més tranquil i amb possibilitat de parlar amb algunes persones sobre els productes que fan i futures novetats que estan en caure. Tot això ho aniré posant més endavant, ara però, anem a veure imatges de la fira, i anècdotes, moltes anècdotes. Entrada a la fira amb un sol poc normal per l'època, recordem, va ser finals de gener a la Koelnmesse . Comencem amb Austria, que ha mantingut la mateixa gràfica que l'any passat. Quan una cosa funciona, més val no tocar gaire res, com per exemple, han introduit el cercle vermell a sobre els stands on l'any anterior hi havia una mena de cortina de fils blanc. Ho podeu veure i comparar aquí . Gran Bretanya segueix amb la seva mania de posar la union flag a tot arreu . Per altra banda,