Divendres 2 d'Octubre i fent el pont de "Tots Sants" i calumniant els que ens volen imposar el puto "Halloween" dels collons. Que si, que anar de coses que "fan por" és molt "diver", però resulta que jo això ho faig al festival de Sitges amb el "Zombie walk", no ara. Ara és temps de panellets!
Si sou dels que compreu els panellets a una pastisseria (a part de demostrar que teniu la cartera gruixuda) u preguntareu: com coi es fan els panellets? O si no us ho heu preguntat mai, la vostra pregunta serà: què collons són els panellets?
Bé, per fer via, us faré un "copiar i enganxar" de la definició de la Viquipèdia que considero més que acceptable:
Els panellets són uns pastissos petits, i de diverses formes, fets a base de massapà i altres ingredients que els donen un sabor i aroma característics. Són les postres típiques de la diada de Tots Sants a Catalunya, Eivissa i al País Valencià, juntament amb les castanyes, els moniatos o el vi dolç (típicament moscatell, mistela, vi de missa, vi ranci o vi dolç de Banyuls). Cal situar l'origen dels panellets al segle XVIII, quan tenien un caràcter sacramental.
La base més característica dels panellets és una barreja d'ametlles crues mòltes, sucre i clara d'ou batuda a punt de neu. Sovint, i perquè sigui més econòmic, s'hi afegeixen patates bullides (o moniatos bullits). Tots els tipus es couen al forn. Els més populars són els panellets de pinyons que estan fets de la base del panellet arrebossada de pinyons i envernissats de clara d'ou.
Doncs au, ja ho teniu! Què espereu a menjar-ne?
The most common way to present the "panellets" on the table.
Today is 2th October, and due is “holiday” in my city, I’m going to try a translation for those foreigners in the blog that are celebrating the Halloween and knocking doors for sweets: Yesterday, and during the next 3-4 days, it’s typical and common to eat “Panellets” (marzipan). You normally eat them after lunch or dinner, but you can eat them anytime, of course.
The “panellet” is a small cake made of marzipan and has different shapes, the most common one is rounded. They are the typical dessert for the All Saints Day in Catalonia, Ibiza and Valencia, along with chestnuts, sweet potatoes or sweet wine (typically muscatel, “cava” (a catalan sparkling wine), mellow wine or sweet wine from Banyuls). The origin of the “panallets” is at the eighteenth century, when they had a sacramental character.
The most characteristic base is a mixture of ground almonds, sugar and egg whites beaten until stiff, often, to make it cheaper, we add some boiled potatoes (or boiled sweet potatoes). The most popular is the one varnished with pine nuts and afterwards with egg (to shine them).
You can find a lot of recipes on the web just typing “panellets”, but I put some here and here, they say “small Spanish sweets”, but trust me, if you pretend to eat them in Madrid... you would need a lot of "good luck"!
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada