Passa al contingut principal

Nougat Vital

Torró d'Agramunt. Foto: Xixona Maite Mira

Avui parlarem d’un producte que aquí ja coneixem molt, el torró. Originari de les cultures mediterrànies i d’origen difús. Les teories més creïbles apunten l’origen àrab (sobretot per l’ampli ús de l’ametlla que tenen des de generacions passades).

Cal puntualitzar unes coses que he llegit de la Viquipèdia, força importants per entendre el producte d’avui: No s'ha de confondre el torró dit "fort" (en castellà, duro), com el d'Alacant, Agramunt, Perpinyà o Xerta, amb productes similars però diferents, com el guirlatxe (fruits secs sencers units per una capa de caramel dur) o per altres de la mateixa família i potser d'origen comú, com l'àrab halva, que es pot menjar amb cullera, o l'occità nogat (en francès, nougat), que no és tan tou com l'halva però no és gens dur, i conté una proporció de fruits secs molt inferior al torró.

El logo té un rotllo "empresa càrnica". Potser només ho veig jo que estic envoltat de carnisseries.

El nogat Vital em va sorprendre pels ulls, un torronet tou (no vaig caure amb el nogat fins més endavant) i per aquest embolcall tan simple però efectiu. Estovalles de masia de pagès per un producte tradicional com el torró? Que gran! Sempre li dóna un toc prèmium… sempre i quan no siguis una empresa d’aviació com Volotea (que llavors queda com el cul). El Nogat, és bo, el consideraria dels millors que he provat… però sempre seré més partidari a un torró d’Agramunt com els Vicens, que una variant "estovada" del torró.



El 1923, Vital Gormez, jueu i fill d’una saga familiar dedicada als dolços i confits de Constantinoble (avui Istanbul) marxa a descobrir els secrets de les ametlles en la Mediterrània. El viatge, el va portar a Montélimar i el seu nougat, a Alacant amb el torró i la xixona i Verona amb el torrone de mel o de festucs. El seu pelegrinatge gastronòmic va acabar el 1926 al poble de Ghent, on va trobar la seva parella sentimental Elsa Soens i va començar a treballar “en serio” en la fabricació d’alló que havia anat aprenent al llarg de la seva vida: torrons, nogats i derivats.

Interior de la fàbrica Vital a Nevele (Bèlgica)

Un dels reptes de Vital, i que ja hem comentat vàries vegades en aquest mateix blog, és que els paladars nord i sud d’Europa són molt diferents. Vital ho sabia i havia de trobar una manera de fer pasta de nogat una mica més tova que l’habitual i amb tocs de vainilla. La parella Gormez van evolucionar la fórmula i ampliar els sabors i formules per arribar el que és avui dia: una gran empresa, ara ubicada a Nevele i portada per la tercera generació familiar dels Gormez i amb molts premis a l’esquena, entre els quals destaco l’Internacional d’Alimentació de Barcelona del 1986.

Torró de pinya colada de Vicens amb l'Àngel Velasco i Albert Adrià. Foto Blog Vicens

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Palitos Oka Loka

Al desembre de l'any passat parlava de la colombiana Super i el seu Magic Mix , un sobre d'aquests que pal per anar llepant i fer servir com a eina per menjar la pols que hi ha al fons. Segur que n'heu vist perquè durant uns quants anys va ser molt popular i segur que ara també n'hi deu haver a les botigues. Que recordi ara mateix, l'última vegada que en vaig comprar tenia un peu com a caramel per enganxar-hi la pols. Molt curiós i higiènic, hehehe. Però si això de convertir-vos en un os formiguer no és el que busqueu, els de Super també tenen uns Palitos que són uns fantàstics i innovadors fideus de colors de poc més d'un centímetre en cinc sabors diferents que són gaire clars, menys el groc que és llimona... la resta crec que són sabors sud americans, tipus guaiaba , mango , etc. De nou, crec que l'envàs, la tipografia grafitera de la marca Oka Loka i la composició dels elements queda totalment relacionat amb el públic juvenil a qui va dirigit. ...

Caramels farcits de mel Woogie

Tornem a parlar de caramels de mel. Un clàssic al bloc, com sabeu, després de parlar dels farcits de Gerio (el gran i el petit ), els que importa Arcor sota el nom de Misky , els francesos de Culture Miel ara tocaria una versió de l'est. El caramel farcit italià ve embolicat en doble llaç, i d'un color molt clar. Vistós i elegant amb la informació mínima que s'exigeix a un producte d'aquestes característiques: Honey filled . Un filled que, de tots els que hi ha a la bossa de 225 grams, pocs compleixen el que considero un bon farcit. D'haver-n'hi, n'hi ha, tot s'ha de dir, però no suficient per repetir o recomanar-vos-el. Crec que he comentat alternatives al bloc que poden estar més a l'altura d'un caramel de mel. Llàstima, perquè us ho dic amb sinceritat, la presentació d'aquests caramels és per treure's el barret. Woogie , és una marca de la distribuïdora austríaca Gunz . Només cal veure la seva web per veure ...

Pastilles de regalèssia Ga-Jol

Acabem la setmana a Dinamarca, i endevineu què? Si, correcte, un sabor de regalèssia. Què esperàveu si no? Hehehe. Doncs igual que la seva ex-colònia (Islàndia), la regalèssia mentolada, amb xocolata, molt amargant amb altres elements és el seu must . No tinc gaire clar quin seria el nostre sabor... la cirera? Per allò de la piruleta Corazón i perquè sol ser un sabor molt similar a la maduixa però més intens, o potser la menta i l'eucaliptus? Segueixo sense tenir-ho massa clar. El que si que no compraria diàriament per sabor, és aquest classic de Ga-Jol, i això que aquestes llenties dolces i amargants, per mida i textura, em sembla fantàsticament bo i divertit. Però ja he vist a la web que hi ha una bona colla de sabors. Que no donc res per perdut i que segur que trobo el meu gust del Sant Grial . Ga-Jol avui dia forma part del Toms Gruppen però havia funcionat coma a empresa independent des del 1933. Són els més famosos, coneguts i bons fabricants de les monedes de re...