Tornant de terres nòrdiques en cotxe, he parat a moltes àrees de servei que m’han proveït de delícies locals totalment desconegudes fins fa poc. Una d’elles, a la regió de Provença (poc abans d’arribar a Catalunya) és el Calisson.
Es tracta d’un dolç tradicional de la zona, molt vinculat a la ciutat d’Aix-en-Provence (d’on prové la gran majoria dels Calissons del món) i que està fet d’una pasta suau i homogènia d’un to groguenc pàl·lid. Aquesta massa, ve acompanyada d’aromes fruitals, especialment de melons i taronges, i barrejat amb ametlles mòltes recobertes d’una capa de caramel blanc (royal glaze).
Com veieu a la imatge, la seva textura és molt esponjosa però el meló fa que un cop a la boca, es desfaci i li doni aquesta cremositat característica. Hi ha certes persones que el relacionen amb el massapà, però ni cas, és molt diferent. Una manera de no confondre’l amb una altra pasta és per la forma romboïdal, que recorden vagament, la forma de les ametlles.
Manon, l’empresa que fabrica aquests Calissons de forma artesanal i els comercialitza amb aquest estoig tan peculiar que reprodueix la forma clàssica, va ser fundada abans del 1951 (no n’he trobat una data exacte, de moment), però és a partir d’aquesta data que des de Peirueis sortien cap a França i altres indrets del món, delícies fetes amb metlles. Aix, és un centre d’ametlles impressionant. Avui dia, la petita empresa segueix proveint els consumidors, des del mateix lloc d’on ho havien fet anys enrera Louis Bellon (pastisser) i René Manon (apicultor).
Es tracta d’un dolç tradicional de la zona, molt vinculat a la ciutat d’Aix-en-Provence (d’on prové la gran majoria dels Calissons del món) i que està fet d’una pasta suau i homogènia d’un to groguenc pàl·lid. Aquesta massa, ve acompanyada d’aromes fruitals, especialment de melons i taronges, i barrejat amb ametlles mòltes recobertes d’una capa de caramel blanc (royal glaze).
Com veieu a la imatge, la seva textura és molt esponjosa però el meló fa que un cop a la boca, es desfaci i li doni aquesta cremositat característica. Hi ha certes persones que el relacionen amb el massapà, però ni cas, és molt diferent. Una manera de no confondre’l amb una altra pasta és per la forma romboïdal, que recorden vagament, la forma de les ametlles.
Manon, l’empresa que fabrica aquests Calissons de forma artesanal i els comercialitza amb aquest estoig tan peculiar que reprodueix la forma clàssica, va ser fundada abans del 1951 (no n’he trobat una data exacte, de moment), però és a partir d’aquesta data que des de Peirueis sortien cap a França i altres indrets del món, delícies fetes amb metlles. Aix, és un centre d’ametlles impressionant. Avui dia, la petita empresa segueix proveint els consumidors, des del mateix lloc d’on ho havien fet anys enrera Louis Bellon (pastisser) i René Manon (apicultor).
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada